Wat werkt wel?

Klanten komen bij mij omdat ze rijangst hebben. Ze willen graag ontspannen de weg op en leuke dingen doen. Autorijden geeft een hoop vrijheid, je kan naar familie en vrienden rijden, een dagje naar het strand, een baan accepteren die met openbaar vervoer lastig te bereiken en nog veel meer.

Als klanten bij mij komen dan hebben ze vaak al allerlei stappen genomen. Soms hebben ze al rijles gehad, zijn naar een psycholoog geweest, hebben EMDR gehad of ze hebben geoefend met een dierbare. Toch zijn ze nog niet van hun klachten af, ze zijn nog steeds opzoek naar wat wel werkt.

Wat wel werkt is per persoon verschillend. Mijn overtuiging is dat de combinatie van technieken de meest krachtige methode is. Door alles wat ik geleerd heb te combineren kan ik hetgeen inzetten wat het beste bij de klant past. Doordat ik ook rij-instructeur ben kan ik zowel buiten de auto als in de auto coachen. Hiermee kan ik het complete pakket bieden.

Een mooi voorbeeld hiervan is een klant die ook al allerlei stappen had genomen, maar het lukte niet om van de rijangst af te komen. Samen hebben we een intakegesprek gehad, waarin we besloten hypnose in te gaan zetten. Met hypnose werken we met het onbewuste. Het onbewuste is in feite onze harde schijf, alles wat we meemaken wordt daar opgeslagen. Als we willen weten wat er speelt, dan is hypnose dus een krachtige methode om mee te werken.

Toen deze klant bij mij binnenstapte voor de hypnose afspraak, begon ze gelijk te huilen. Ze vond dat ze zelf naar mij toe moest rijden, want na de hypnose zouden we ook samen gaan rijden. 10 minuten nadat ze was vertrokken voor de afspraak op mijn kantoor hebben zij en haar partner op de vluchtstrook van plek moeten wisselen, het ging echt niet.

Uiteraard heb ik haar eerst haar verhaal laten doen en wat te drinken gegeven. Daarna heb ik haar in hypnose gebracht en zijn we gaan zoeken naar de oorzaak. Toen we de oorzaak gevonden hadden heb ik technieken toegepast waardoor de emoties die er aan vast hingen opgeruimd werden en ik heb haar weer uit hypnose gehaald. Na een kleine pauze zijn we gaan rijden. We hebben alle situaties opgezocht waar ze angst voor had. En nu….. ging het super.

Wat vaker gebeurd is dat klanten van alles bedenken waarom het nu wel goed gaat. Meestal kom ik daar in voor. Ik ben rustig, ik kan ingrijpen, ik help ze als het nodig is enzovoort. Natuurlijk kloppen deze dingen wel, maar ze zijn niet de reden waarom de klant ineens wel vertrouwen heeft in zichzelf. Deze klant gaf als reden aan dat mijn auto veel fijner reed dan haar auto. Ze had een hechte band met haar vorige auto gehad en haar huidige auto was alles behalve fijn. Mijn auto reed veel prettiger. Om de klant te laten ervaren dat er wel degelijk iets veranderd was en dat het niks met mij of mijn auto te maken gehad, zijn we naar haar huis gereden. Daar zijn we van auto gewisseld, zodat ze mij kon laten voelen hoe vervelend haar auto reed. Ze stapt in, rijdt weg en al snel merkte ze dat er niks aan haar auto mankeerde.

Haar angst had haar wijs gemaakt dat haar auto niet goed was, en daar klopte niks van. De auto reed heerlijk en zonder problemen reed ze van huis naar haar werk en weer terug. Ja, ik zat ernaast, zonder extra spiegels, zonder dubbele bediening en in alle rust. Want ik wist al tijdens onze eerste rit dat ze een goede chauffeur was en dat ze een prima auto had. Haar onbewuste had haar laten denken dat haar auto niet goed was, zodat ze niet zou gaan auto rijden. Puur uit bescherming, omdat er een gebeurtenis in het verleden was geweest die niet prettig was geweest. Met de hypnose was dit opgelost, waardoor ze weer ontspannen en met vertrouwen de weg op kon.

Bij deze klant heb ik ook verschillende technieken toegepast, technieken uit NLP, hypnose en natuurlijk het coachen in de auto. Dit samen maakte het tot een succes.

Share this Post